Mentor program

Hétpecsét díjátadó

Cégünk nagy hangsúlyt fektet a fejlesztők képzésére, új témákkal való megismerkedésre. Évek óta sikerrel csináljuk mentor programunkat, aminek keretében nagyon sok egyetemi hallgató töltött nálunk hosszabb-rövidebb időt, mely során sok érdekes témával sikerült megismerkedniük.

2019-ben két, nálunk szakmai gyakorlatozó, majd diplomamunkázó hallgató, Dominguez Zoltán és Villányi Bálint, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karáról “szakdolgozat (BSc)” kategóriában megnyerte az „Év információbiztonsági dolgozata” pályázatot! Részletekért kattints a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület hírére! Gratulálunk!

Az alábbiakban egy kis kedvcsinálóként összegyűjtöttük azokat a témákat, amikkel az elmúlt években foglalkoztak a hallgatók nálunk, önálló labor, vagy nyári szakmai gyakorlat keretében.

Szeretnéd nálunk végezni a szakmai gyakorlatodat?

Keress minket:

Kapcsolat: Czeiszing Erika
Telefon: 06-1 466-7404
E-mail: czeiszing.erika@vitarex.hu

Témák

UX fokozása okostelefon szoftverekben Xamarin alapokon

A felhasználók számára a szoftver vonzósága mindig is fontos szempont volt, ennek eléréséhez pedig a felhasználói élmény minél teljesebbé tétele szükséges. Az UX lehető legjobb módszereit különböző irányelvek adják meg, ezek megismerése elengedhetetlen a jó minőségű, a felhasználó számára is vonzó szoftver elkészítéséhez. Az irányelvek alkalmazását követően a felhasználó számára nyújtott élmény növekszik, amely hosszú távon a szoftver népszerűségének növekedését hozza.

A hallgató feladata az okostelefon felhasználó élmény irányelvek megismerése, egy létező okostelefon alkalmazás áttekintése, majd az irányelvek beépítése az adott szoftverbe.

Konkrét feladat: Xamarin technológia megismerése, komponensek összehasonlítása, perzisztens tárolási lehetőségek ellenőrzése, majd Pszichomotoros fejlődés alkalmazás alapjainak összerakása, mentori felügyelettel.

Smart kártya olvasó szoftver fejlesztése

E-személyi

A legújabb igazolványok már többfunkciós, elektronikus kártyaként működnek, amelyek több felhasználási móddal is rendelkeznek – adatokat tárolnak, elektronikus aláírásként működnek. Az ezeken tárolt adatok leolvasása megkönnyíti az adatok átvitelét más rendszerekbe, szükségtelenné téve a manuális adatbevitelt.

A hallgató feladata az elektronikus kártyák tárolási módszereinek megismerése, áttekintése, majd megadott eszközök segítségével adatolvasó szoftver elkészítése.

Konkrét feladat: e-személyi igazolványon tárolt adatok kinyerése, felhasználási lehetőségek ellenőrzése, mentori felügyelettel.

Biztonsági szint növelése .Net alkalmazásokban – Authentikáció, authorizáció

Bizonyos szoftverek megvalósítása esetén olyan előírások is megjelenhetnek, amelyek egy adott biztonsági szintet specifikálnak. A megfelelő szint eléréshez olyan megoldások szükségesek, amelyek megfelelő azonosítást és hozzáférést biztosítanak, ezeket pedig a fejlesztés kezdetétől érdemes beépíteni a rendszer elemeibe. A megfelelő, többfaktoros authentikáció és authorizáció lehetővé teszi a hozzáférés szabályozását, így növelve a termék biztonsági szintjét.

A hallgató feladata az authentikációs és authorizációs megoldások, keretrendszerek megismerése, használati lehetőségeik felmérése, majd a legalkalmasabb megoldás kidolgozása és megvalósítása.

Konkrét feladat: ASP.NET teszt alkalmazás készítése, többfaktoros authentikáció ellenőrzése, saját és federált megoldásokkal, OTP felhasználási módok áttekintse, mentori felügyelettel.

Határidőnapló alkalmazás .Net alapokon

Bizonyos tevékenységek esetében szükséges, hogy a felhasználók értesítést kapjanak, hogy az adott feladat határideje közeleg. Erre sokféle megoldás alkalmazható, azonban célszerű, hogy a figyelmeztetések több eszközön (számítógépe, okostelefon) is elérhetők legyenek, szinkronizált állapotban. Ehhez leginkább a különböző felhős megoldások az ajánlottak (Google, Outlook, Office 365), azonban ugyanilyen fontos igény, hogy a figyelmeztetések internetkapcsolat nélkül, offline módon is elérhető legyenek.

A hallgató feladata a különböző online naptárszolgáltatások megismerése, áttekintése, majd új alkalmazás készítése a specifikációban leírt szolgáltatásokkal.

Konkrét feladat: DevExpress technológiák megismerése, felhasználható komponensek ellenőrzése, majd határidőnapló funkcióval ellátott alkalmazás alapjainak összerakása, mentori felügyelettel.

Frontend készítés funkcionális nyelven

Kód

A funkcionális nyelvek az objektum orientált nyelvekhez képest másik megközelítést alkalmaznak, a kifejezések értékének meghatározására fókuszálnak, a mögöttük húzódó számítási modell pedig a függvény. Segítségükkel a problémák a megfelelő absztrakciós szinten, matematikai eszközökkel kezelhetők és soha nem látott közelségbe hozzák a feladatot az azt megoldó algoritmushoz.

Frontend készítéshez az egyik ajánlott megoldás az Elm funkcionális nyelv, amelynek segítségével deklaratívan készíthetők böngészőben futtatható grafikus alkalmazások, alapja pedig a Funkcionális Reaktív Programozás (FRP), amelynek segítségével tiszta függvényekkel tudunk időben változó programokat leírni.

A hallgató feladata a funkcionális nyelvek és architektúrák megismerése, áttekintése, majd teszt felületek implementálása a megfelelőnek talált nyelv segítségével.

Konkrét feladat: különböző funkcionális nyelvek áttekintése, példaalkalmazások készítése, előnyök és hátrányok áttekintése, mentori felügyelettel.

.Net alkalmazás fejlesztése

Cégünk egyik terméke Delphi alapokon nyugszik, amely egy megbízható és kiforrott technológia, a Windows fejlesztések korai időszakától jelen van a fejlesztői szférában. Az alkalmazás szorosan együttműködik olyan programrészekkel is, amelyek már .Net technológiával készültek, és InterOp segítségével kommunikálnak egymással.

A hallgató feladata az alkalmazás megismerése, áttekintése, majd az adott szoftver .Net részének bővítése a specifikációban leírt új szolgáltatásokkal.

Konkrét feladat: Stefánia program megismerése, fejlesztési technológiák tanulása, kiegészítő nyomtatványkezeléssel kapcsolatos funkció elkészítésével, mentori felügyelettel.

Szoftverfejlesztés Xamarin platformra

Az utóbbi évek egyik nagy lépése a Microsoft részéről a Xamarin felvásárlása és felhasználása volt, így a már jól ismert .Net platformon, C# nyelven is történhet okostelefon programozás – ráadásul párhuzamosan több platformra.

A hallgató feladata a Xamarin ökoszisztéma megismerése, egy létező okostelefon alkalmazás áttekintése, majd az adott szoftver létrehozása Xamarin alapú megoldásokkal.

Konkrét feladat: Xamarin technológiák megismerése, komponensek ellenőrzése, majd Stefánia Xamarin alapú alkalmazás alapjainak összerakása, mentori felügyelettel.

Biztonsági szint növelése .Net alkalmazásokban – Kódszabályok

Bizonyos szoftverek megvalósítása esetén olyan előírások is megjelenhetnek, amelyek egy adott biztonsági szintet specifikálnak. A megfelelő szint eléréshez olyan megoldások szükségesek, amelyek biztosítják, hogy a fejlesztés során csak olyan minőségű kód készül, amely megfelel a kódszabályokban megadott elveknek. Ezek az előírások biztosítják, hogy a kód minősége egyenletes és magas szintű lesz, így növelve a termék biztonsági szintjét.

A hallgató feladata a kódszabályok készítésének és alkalmazásának megismerése, használati lehetőségeik felmérése (SVN/Git verziókövető rendszerek kombinálásával), majd a legalkalmasabb megoldás kidolgozása és megvalósítása.

Konkrét feladat: kódszabály készítési technológiák megismerése, lehetséges felhasználási módok ellenőrzése, konkrét felhasználás implementálása, mentori felügyelettel.

IoT eszközök összehasonlítása

IoT eszköz

Az egyik leginkább felfutó trend mostanság a dolgok internete (IoT), amely az egymással összekapcsolt, egymással kommunikáló, egymást vezérlő eszközök hálózatából áll. Manapság ennek megvalósításához sokféle eszköz áll rendelkezésre, amelyek eltérő kialakításúak – mind hardveresen, mind szoftveresen.

A hallgató feladata az IoT témakör megismerése, áttekintése, különböző IoT hardverek képességeinek és lehetőségeinek felmérése, majd összehasonlítása, illetve ennek dokumentálása.

Konkrét feladat: IoT feladatok elvégzésére alkalmas hardverek megismerése, összehasonlítása, előnyök és hátrányok megismerése, mentori felügyelettel.

Szenzorhasználat Raspberry Pi eszközön

IoT

Az egyik leginkább felfutó trend mostanság a dolgok internete (IoT), amely az egymással összekapcsolt, egymással kommunikáló, egymást vezérlő eszközök hálózatából áll. A különböző feladatok elvégzéséhez sokoldalú eszköz az oktatási célokra bevezetett Raspberry Pi, amelynek 3. generációja segítségével változatos IoT projektek valósíthatók meg, kezdve a különböző szenzorok felhasználásától a képfeldolgozáson át a különböző robotikus hardverek vezérléséig.

A hallgató feladata a Raspberry Pi megismerése, áttekintése, majd az eszköz és a hozzá illeszthető szenzorok segítségével IoT szoftverek elkészítése.

Konkrét feladat: adott helyiségben található emberek számának becslése különböző, Raspberry Pi 3 eszközhöz illeszthető szenzorok (infravörös mozgásérzékelő, mikrohullámú detektor) felhasználásával, Python nyelven írt algoritmusokkal, mentori felügyelettel.

Raspberry Pi emelt szinten – képfeldolgozás

Az egyik leginkább felfutó trend mostanság a dolgok internete (IoT), amely az egymással összekapcsolt, egymással kommunikáló, egymást vezérlő eszközök hálózatából áll. A Raspberry Pi eszközök alkalmasak arra is, hogy a különböző optikai szenzorok, illetve kamerák segítésével képeket készítsenek és feldolgozzák, akár helyben az eszközön, akár továbbítva egy backend szolgáltatás felé.

A hallgató feladata a Raspberry Pi megismerése, áttekintése, majd az eszköz és a hozzá illeszthető optikai szenzorok segítségével képfeldolgozást végző IoT szoftverek elkészítése.

Konkrét feladat: adott helyiségben található emberek számának becslése Raspberry Pi 3 eszközhöz illeszthető kamera felhasználásával, Python nyelven írt képfeldolgozási és egyéb tanuló algoritmusokkal, mentori felügyelettel.

Raspberry Pi emelt szinten – gépi tanulás

Az egyik leginkább felfutó trend mostanság a dolgok internete (IoT), amely az egymással összekapcsolt, egymással kommunikáló, egymást vezérlő eszközök hálózatából áll. A Raspberry Pi eszközök alkalmasak arra is, hogy a különböző szenzoroktól érkező adatok alapján mintákat ismerjenek fel, majd ezen minták és trendek alapján különböző előrejelzéseket képesek adni, így hatékonyabbá téve a saját vagy kapcsolódó eszközök működését.

A hallgató feladata a Raspberry Pi megismerése, áttekintése, majd az eszközön futtatható gépi tanulást lehetővé tévő szoftverek (pl. TensorFlow Lite) segítségével IoT szoftverek elkészítése.

Konkrét feladat: hálózati forgalom analizálása Raspberry Pi 3 eszközön futtatható PiHole alkalmazás segítségével, gépi tanulási algoritmusok felhasználásával, mentori felügyelettel.

Raspberry Pi eszközök alkalmazása felhős támogatással

Az egyik leginkább felfutó trend mostanság a dolgok internete (IoT), amely az egymással összekapcsolt, egymással kommunikáló, egymást vezérlő eszközök hálózatából áll. A Raspberry Pi eszközök alkalmasak arra is, hogy a különböző szenzoroktól érkező adatok ne csak lokálisan tárolódjanak, hanem valamilyen felhős szolgáltatás segítségével kerüljenek feldolgozásra, ahol a lehetőségek a nyers adatok tárolásától kezdve a különböző áttekintő felületeken át a grafikonos megjelenítésig terjedhetnek.

A hallgató feladata a Raspberry Pi megismerése, áttekintése, majd a különböző felhős szolgáltatások összehasonlítása, azokra bemutató jellegű IoT szoftver elkészítése.

Konkrét feladat: Raspberry Pi 3 eszközre illesztett szenzorok adatai alapján mért árufuvarozási monitoring rendszer kialakítása, Azure IoT felhős támogatással, figyelmeztetéskezelő és statsztikai kimutatásgeneráló komponensekkel, mentori felügyelettel.

Részvétel IoT, okosotthonbeli eszközök fejlesztésében

IoT eszköz

Az egyik leginkább felfutó trend mostanság a dolgok internete (IoT), amely az egymással összekapcsolt, egymással kommunikáló, egymást vezérlő eszközök hálózatából áll. Manapság ennek megvalósításához sokféle eszköz áll rendelkezésre, amelyek eltérő kialakításúak – mind hardveresen, mind szoftveresen.

A hallgatók (3 fő) feladata részt venni olyan IoT témakörbe eső eszközök és szolgáltatások fejlesztésében, amelyeket közép- és hosszú távon a piacra kívánunk vinni. Ezek között az eszközök között vannak „felokosított” hétköznapi használati tárgyak, illetve dolgozunk az okosotthon infrastruktúrájába szervesen illeszkedő egységeken is, mint például Raspberry Pi eszközön futó szolgáltatások.

Konkrét feladat: Raspberry Pi 3 eszközön futattható, Home Assistant okosotthon kezelő alkalmazás bővítése alaprajz megjelenítő megoldással, valamint okosfűtés vezérlés saját, Python nyelven készített algoritmussal, mentori felügyelettel.

Gépi tanulás és képfeldolgozás IoT eszközökön

Az egyik leginkább felfutó trend mostanság a dolgok internete (IoT), amely az egymással összekapcsolt, egymással kommunikáló, egymást vezérlő eszközök hálózatából áll. A Raspberry Pi és hasonló eszközök alkalmasak arra is, hogy a különböző szenzoroktól, kamerákból érkező adatok alapján mintákat ismerjenek fel, majd ezen minták és trendek alapján különböző előrejelzéseket képesek adni, így hatékonyabbá téve a saját vagy kapcsolódó eszközök működését.

A hallgató feladata a Raspberry Pi és ahhoz hasonló eszközök megismerése, teljesítmény szempontú összehasonlítása (benchmarking). Majd egy választott eszközön futtatható gépi tanulást és/vagy képfeldolgozást lehetővé tévő modulok (pl. TensorFlow Lite és OpenCV) segítségével IoT vonatkozású szoftverek elkészítése.

Konkrét feladat: arcfelismerő modul tervezése és implementációja ARM processzor alapú architektúrára és példa alkalmazás kidolgozása, mentori felügyelettel.