Pályázat

Magyar fejlesztésű egészségügyi eszköz szűrheti ki a gerincferdülést

A testtartást elemzi majd a hazai konzorcium szoftvere

A VITAREX STÚDIÓ Szolgáltató Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar „Az EUREKA programban való magyar részvétel támogatása” pályázati felhívásra 2019-2.1.1-EUREKA-2020-00016 azonosítószámon pályázatot nyújtottak be. Az „Ipari Gépi Tanulás Vállalatoknak” című pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 63 861 000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek minősítette. Támogatási intenzitása: 91,23%.
Jelen projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2019-2.1.1-EUREKA pályázati program finanszírozásában valósul meg. A projekt 2021. június 1-jén indult, melynek tervezett befejezési ideje 2024. május 31.

A VITAREX STÚDIÓ Szolgáltató Kft. a konzorcium vezetőjeként a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 29 806 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, a támogatás intenzitása 82,9%. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 22 050 000 Ft és a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara 12 005 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, a támogatás intenzitásuk 100%.

Az IML4E kódnevű nemzetközi pályázat magyar résztvevőjeként készít esettanulmányt a konzorciumot vezető VITAREX STÚDIÓ Szolgáltató Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karral együttműködésben. A gépi tanuláson alapuló gépi látást megvalósító alkalmazás testtartáselemzést végez és segít azonosítani a helytelen testtartás egyes eseteit. A projekt másik része az általános MLOps műveletekkel foglalkozik, a csapat ennek keretein belül többek közt a gépi tanulást végző algoritmusok hibakeresését biztosító megoldásokat keresi majd.

Az uniós pályázat megvalósításában finn és német partnerekkel közösen vesz részt a hazai konzorcium. A nemzetközi partnerek között megtalálható a Fraunhofer FOKUS Intézet, illetve a Helsinki Egyetem, több másik résztvevővel együtt. A nemzetközi projekt majdnem 11 millió euró összköltségvetésű.

A magyar konzorcium a projekt egyik részében az egészségügyi iparághoz kapcsolódó esettanulmányt készít el. Gulyás György, a VITAREX STÚDIÓ Szolgáltató Kft. ügyvezetője közölte, egy gépi tanuláson alapuló gépi látást megvalósító alkalmazáson dolgoznak majd, mely a testtartást képes elemezni, ezáltal azonosítja és nyomon követi a betegeknél testtartás problémák eseteit.

„Az alkalmazás kis méretű céleszközökre is telepíthető lesz, melyeket az egészségügyi dolgozók fel tudnak használni a munkájuk során, ezzel megkönnyítve és gyorsabbá téve a saját tevékenységüket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például a védőnőknek nem kell majd egyesével megvizsgálniuk a gyermekeket, hiszen az eszköz előszűrés során képet ad majd a testtartásukról” – magyarázta.

A projekt első évében elkészült az eszköz első prototípusa, amely az alábbi ábrán is látható. Az eszköz rendelkezik saját érintőképernyővel, kamerával, és hogy a mélytanulásos alkalmazás hatékonyan működjön rajta, egy speciális, gépi tanulást hardveresen is támogató lapkaszámítógép adja a lelkét. A gép külső váza 3D nyomtatással készült.

Gulyás György elmondta, a projekt végén az eszközt szeretnék széles körben elérhetővé tenni az orvosi alkalmazásban, hiszen annak nemcsak az előszűrésben, hanem a konkrét kezelésben is nagy szerepe lehet.

Vannak kiaknázatlan lehetőségek az egészségügyben

Az EUREKA program keretein belül megvalósuló projekt másik részében a magyar konzorcium az általános MLOps műveletekkel foglalkozik majd. A VITAREX STÚDIÓ Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, ide tartozik az alapvető adatfeldolgozási infrastruktúrák kidolgozása, illetve a gépi tanulást végző algoritmusok hibakeresését biztosító megoldások.

Gulyás György felhívta rá a figyelmet, az MLOps viszonylag új szakmai kulcsszó és komoly jelentősége lesz az esettanulmány elkészítésénél, hiszen ezekkel az eszközökkel tudják megnézni a szoftver esetleges hibáit és válik lehetővé az adatok verziókezelése.

„Az informatikában a gépi tanulásos képfeldolgozás előrehaladott az utóbbi években, sok ajtót nyit ki az orvosszakmai területeken és olyan dolgok válnak elérhetővé a technológiának köszönhetően, ami sokáig elképzelhetetlennek tűnt. Nagyon izgalmas lehetőségről beszélünk, ami úttörő lehet az egészségügyben, mert nemcsak a gerincferdülés kiszűrésében játszhat majd szerepet, hanem sok más egyéb funkciót is betölthet majd a közeljövőben” – értékelt.

Hozzátette, a pályázatban való részvételt azért is tartják rendkívül fontosnak, mert az egészségügy közel sincs olyan szinten, mint amit az informatika kínál, és ezen szeretnének lehetőségeikhez mérten lendíteni.

A projekt céljairól és a projektmegvalósítás előrehaladásáról további információ a konzorciumban résztvevőktől kérhető, a gulyas.gabor@vitarex.hu,Szegletes.Luca@aut.bme.hu, valamint zsuga.judit@med.unideb.hu címeken.

TERMÉKEINK / SZOLGÁLTATÁSAINK