Lezajlott az IML4E Projekt októberi plenáris ülése

Múlt héten Budapesten zajlott le az IML4E projekt hatodik plenáris találkozója, ahol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adta a helyszínt, és a Vitarex Kft. szervezte a programot házigazdaként.

A plenáris találkozó főként arról szólt, hogyan alakítsuk ki a projekt utolsó évét, és tervezzük meg az IML4E MLOps keretrendszer és a use-case alkalmazások fennmaradó munkáját. Többek között döntöttünk arról, hogy az IML4E OSS platformot nyilvánosan elérhetővé tesszük nyílt forráskódú szoftverként. Erről a részleteket a következő hetek és hónapok során fogjuk nyilvánosságra hozni.

Az első nap este egy MLOps találkozót szerveztünk, amit projekttársunk, Gulyás Gábor a Vitarex Kft-től szervezett. A találkozó nagy érdeklődésnek örvendett.

A második este pedig együtt meglátogattuk a Sziklakórházat a Várban, majd a konzorcium közösen vacsorázott.

A meetup részeként két előadást tartottunk az IML4E projekt részeként. Mohamed Abdelaal a Software AG-től bemutatta a jelenlegi adat-előkészítési és tisztítási eljárásokat és eszközöket, és kitekintést adott arra, hogy a nagy nyelvi modellek (LLM-ek) milyen szerepet játszhatnak az ilyen folyamatokban.  Janis Lapins a Spicetech-től áttekintést nyújtott a gépi tanulási modellek tesztelésével kapcsolatos kihívásokról és megoldásokról, valamint a Spicetech Valicy nevű eszközének megközelítéséről.

A plenáris találkozó harmadik napján ismét izgalmas tanácskozási ülésünk volt a projekt tanácsadó testületével, amelynek résztvevői a Fabasoft AG, a Fraunhofer FOKUS, Vitarex és a Reaktor képviselői voltak. Összességében ez az IML4E plenáris találkozó hasznosan és sikeresen telt.

Szólj hozzá!