Miért fontos a weboldaladat folyamatosan karbantartani?

A legtöbb weboldal, vagy webapp tulajdonosban fel sem merül, hogy a szoftver elkészülte, átadása után még foglalkozni kéne vele. Ez azonban számos biztonsági, üzletfolytonossági kockázatot hordoz magában! Ebben a blog bejegyzésben összeszedtük a legfontosabbakat: Te ne kövesd el ezt a hibát!

Biztonsági szempontok

Védelem az újonnan felfedezett sebezhetőségekkel szemben

A hackerek folyamatosan keresnek új bejutási pontokat (sebezhetőségeket) a szoftverekben, a fejlesztők pedig rendszeresen kiadnak frissítéseket, hogy ezeket kijavítsák. Ha nem tartod naprakészen a webalkalmazásodat, könnyen célponttá válhat a rosszindulatú támadók számára. Ha az oldaladat feltörik, az nem csak közvetlen bevételkiesést okozhat, hanem nyilvánosságra kerülhetnek az üzleti adataid, az ügyfeleid személyes adatai, és súlyos presztízsveszteséggel is járhat.

Ne gondold, hogy Te nem lehetsz célpont! A hackerek leggyakrabban automatizált programokat használnak erre, amelyek rövid idő alatt akár több ezer weboldalt képesek megpróbálni feltörni. Nem érdemes kockáztatni!

Adatvédelem és adatbiztonság

Ahogy az előző bekezdésben említettük, egy biztonsági rést kihasználva a támadók hozzáférhetnek az alkalmazásod által kezelt érzékeny adatokhoz. A rendszeres frissítések biztosítják, hogy az alkalmazás megfeleljen a legújabb adatvédelmi előírásoknak és szabványoknak, ezzel megvédve a felhasználói adatokat! Egy GDPR ellenőrzésnél is mindig jó pont, ha erre odafigyelsz. 🙂

Megfelelés a jogi és iparági szabványoknak

Számos iparágban szigorú szabályok és szabványok vannak érvényben, amelyek megkövetelik a rendszeres biztonsági frissítéseket és karbantartást. Ezek betartása nemcsak a jogi követelményeknek való megfelelést biztosítja, hanem elkerüli a komoly büntetéseket is.

Teljesítmény és stabilitás

Optimalizált teljesítmény

Az új frissítések gyakran tartalmaznak teljesítményjavításokat, amelyek gyorsabbá és stabilabbá tehetik az alkalmazást. Egy átlagos weboldalnak, ami a PHP egy korábbi, 7.4-es változatán fut, bejegyzés írásakor aktuális 8.3-as PHP verzióra való frissítése önmagában 10-50%-os teljesítmény javulást hozhat magával (természetesen ez rengeteg egyéb dologtól is függ). Ez javíthatja a felhasználói élményt, ugyanaz a webhosting szolgáltatásod több felhasználót tud kiszolgálni, és a keresők is előnyben részesítik a gyorsabban betöltődő weboldalakat.

Hibajavítások

A karbantartás és frissítések során gyakran kerülnek javításra olyan hibák, amelyek a felhasználói élményt vagy a rendszer stabilitását rontják. Ezek kijavítása elengedhetetlen a zavartalan működéshez, és a folyamatosan megjelenő újabb technológiákkal, szolgáltatásokkal való kompatibilitáshoz.

Funkcionalitás és felhasználói élmény

Új funkciók és fejlesztések

A folyamatos frissítések révén új funkciókat és fejlesztéseket vezethetsz be az alkalmazásodba, amelyek növelik a felhasználói elégedettséget és elkötelezettséget. Mivel az oldalad folyamatosan naprakész, ezért az újdonságok bevezetésénél nem lökésszerűen jelentkeznek az évek óta elmaradt frissítések (ekkorra már jókorára duzzadt) költségei.

Jobb kompatibilitás

A webalkalmazások környezetükben működnek, amely magába foglalja a különböző böngészőket, operációs rendszereket és eszközöket, amiket a látogatóid használnak. A frissítések biztosítják, hogy az alkalmazásod mindig kompatibilis legyen ezekkel a platformokkal és az új technológiákkal.

Üzleti előnyök

Pozitív márkakép

Egy jól karbantartott és biztonságos webalkalmazás hozzájárul a vállalkozásod pozitív megítéléséhez. A felhasználók megbízhatónak és professzionálisnak találják a cégedet, ami hosszú távon növeli az ügyfélmegtartást és az elégedettséget. A legjobb reklám, amikor az ügyfeleid egymásnak ajánlják a szolgáltatásodat – egy technikailag, kinézetben, használhatóságban elavult felület sajnos nem ezt szolgálja.

Csökkentett kockázatok és költségek

A rendszeres karbantartás és frissítések segítenek megelőzni a súlyos biztonsági incidenseket és rendszerleállásokat, amelyek költségesek és időigényesek lehetnek. Ez hosszú távon költséghatékonyabb, mint egy esetleges nagyobb javítás vagy adatvesztés kezelése. És ki szeretne egy esetleges adatvesztés, vagy adatszivárgás esetén NAIH bejelentést tenni? Jobb ezeket a problémákat eleve elkerülni.

Összefoglalás

Összefoglalva, a webalkalmazások folyamatos karbantartása és frissítése elengedhetetlen a biztonság, teljesítmény, funkcionalitás és üzleti siker szempontjából. Ez nemcsak a felhasználói élményt javítja, hanem hosszú távon védi és erősíti a vállalkozásod hírnevét és stabilitását is.

A Vitarexnél tapasztalt csapatunk számtalan módon tud neked segíteni akár a meglévő alkalmazásod üzemeltetésében, akár valami teljesen új ötleted megvalósításában.


Borítókép: Image by Werner Moser from Pixabay

Vitarex - informatikai megoldások komplex igények szerint

Kulcsrakész szoftver rendszereket építünk az általad választott platformon: legyen az webapp, weboldal, felhős alkalmazás, mobil app vagy klasszikus asztali szoftver. Megvalósítjuk vadonatúj ötleteidet, karbantartjuk és új életet varázsolunk a régi szoftvereidbe, mesterséges intelligenciával tuningoljuk új vagy meglévő alkalmazásaidat. 25 éve vagyunk Ügyfeleink megbízható partnerei.