1. Kezdőoldal
  2. Dokumentációk
  3. Stefánia kezdőlépések
  4. Ismerkedés a program műkö...
  5. Szótárazás

Szótárazás

A szótár segítségével nagyon sok időt lehet megtakarítani a program használata során. Lássuk, hogy hogyan!

Mi az a szótárazás?

A védőnői dokumentációban nagyon sokszor újra és újra ugyanazokat az információkat kell rögzíteni (gondoljunk például a betétlapos bejegyzésekre). Számítógépet használva lehetőség van arra, hogy az ismétlődő szövegeket, szövegrészeket ne kelljen újra és újra begépelni, hanem egy „szótárból” ki tudjuk választani a megfelelő szöveget, és beilleszthetjük a dokumentációnkba.

Tipp

A szótárazással nem csak időt spórolhatunk, hanem a dokumentációnk minősége is egységes, pontos és szép külalakú lehet.

Hogyan működik?

A programban rengeteg helyen találkozhatunk beviteli mezőkkel, amelyeknek a háttérszíne nem fehér, hanem kék, vagy rózsaszín. Ezek a színek jelzik azt, hogy az adott mezőbe nem csak gépelni tudunk, hanem kérhetjük a számítógép segítségét is, és használhatjuk a szótárat. Minden mezőnek saját szótára van: az utcához utcanevek, a településhez városok tartoznak, stb.

A mezőhöz tartozó szótár megnyitásához kattintsunk az egér jobb gombjával a mezőbe, vagy nyomjuk meg az F2 gombot a billentyűzeten.

Szótárazás folyamata képernyőkép
Szótárazás folyamata

A szótáras mezők színének jelentése van, erről szólnak a következő fejezetek.

Kék szótár

A kék szótáras mezőbe lehet gépelni is (mintha nem lenne szótáras), és lehet választani a szótárból is beillesztendő szövegeket. A legtöbb szótár a Stefániában ilyen típusú.

A szótárablak megnyílása után kiválasztjuk a listából azt a szöveget, amit szeretnénk beilleszteni, majd a jobb felső sarokban lévő Beillesztés gombra kattintunk. Ezzel a szótárablak bezáródik, az általunk kiválasztott szöveg pedig beírásra kerül a beviteli mezőbe.

Tipp

Ha nagyon sok elem van a szótárban, akkor az ablak tetején lévő gyorskereső mezőbe gépelve gyorsan megtalálhatjuk azt a szöveget, amit keresünk.

Rózsaszín szótár

A rózsaszín szótáras mezőbe nem lehet kézzel gépelni, hanem kizárólag a szótárból lehet szöveget beilleszteni. Erre azért van szükség, hogy kizárja a hibás dokumentációból fakadó problémákat. Ilyet találhatunk például az oltások rögzítésénél.

A szótárat ugyanúgy kell megnyitni, mint a kék változatnál: a rózsaszín mezőbe jobb gombbal kattintunk, vagy megnyomjuk az F2-es billentyűt. A szótárablak megnyílása után kiválasztjuk a listából azt a szöveget, amit szeretnénk beilleszteni, majd a jobb felső sarokban lévő Beillesztés gombra kattintunk. Ezzel a szótárablak bezáródik, az általunk kiválasztott szöveg pedig beírásra kerül a beviteli mezőbe.

Tipp

Ha nagyon sok elem van a szótárban, akkor az ablak tetején lévő gyorskereső mezőbe gépelve gyorsan megtalálhatjuk azt a szöveget, amit keresünk.

Szótárak módosítása

A legtöbb szótárat a programban szabadon lehet szerkeszteni, abból elemekete törölni, vagy újakat létrehozni. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha a Szótárak menüben megkeressük a szerkeszteni kívánt szótár menüpontját, és rákattintunk. A megnyíló ablakban az Új, Mentés, Mégsem, Törlés gombok használatával lehet szerkeszteni a meglévő bejegyzéseket.

Segíthetünk?